piątek, 12 sierpnia 2016

Panierowany dorsz z puree z zielonego groszku

Składniki: 
1 puszka zielonego groszku
50 ml śmietanki 30%
sól, pieprz do smaku

1 średni filet z dorsza
panierka z mąki bądź bułki tartej
sól, pieprz do smaku

Przepis:
Stare, dobre metody panierowania ryby są najlepsze! Tej metody nauczyła mnie mama, która po pobycie w Norwegii (gdzie przez 3 tygodnie dzień w dzień była serwowana na obiad świeżo złowiona ryba) stwierdziła, wypróbowując przy tym wszelkie możliwe metody smażenia ryby, że prostota wygrywa!
Rybę tak więc przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy po kawałku do reklamówki wypełnionej mąką bądź jeśli ktoś woli bułką tartą. Zamykamy reklamówkę jedną ręką, a następnie przewracamy naszą rybką w tą i z powrotem, aby dokładnie pokryć ją panierką.
Następnie rybę smażymy na dużej ilości tłuszczu na patelni. 3 minuty z jednej, następnie 3 minuty z drugiej strony. Rybkę odsączamy z tłuszczu w ręcznik papierowy i jest gotowa do jedzenia :)

Do tak zrobionej rybki proponuje zrobienie puree z zielonego groszku, co jest banalnie proste! Groszek z puszki wlewamy do małego rondelka, gdzie gotujemy go przez 5 min. Następnie blendujemy groszek i dolewamy do niego śmietankę 30%. Doprawiamy do smaku i voila! :)

Taką rybkę z puree podałam z czerwonym ryżem, który jest bardzo zdrowy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz