piątek, 12 sierpnia 2016

Pizza z mąki żytniej


Ostatnio słyszy się o tym, że spożywamy za dużo produktów z mąki pszennej. Cóż.... w sumie to prawda. Praktycznie codziennie spożywamy produkty pszenne: chleb, makaron, ciasto, naleśniki no i choćby pizza.... No ale kto powiedział, że pizza z mąki żytniej nie będzie równie pyszna? 

Składniki:
400 g maki żytniej
200 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
16 g drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Przepis:
Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą i odstawiamy na 10 min. Następnie dodajemy do nich sól, oliwę i mąkę. Po wyrobieniu ciasta rękoma, formujemy z ciasta kulkę, którą przykrywamy czystą ścierką kuchenną i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wałkujemy i kładziemy na blaszkę. Rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy i posypujemy obficie tartym serem. Następnie układamy ulubione składniki. Pieczemy przez ok. 10-12 min w temp. 180C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz