środa, 6 lipca 2016

Zupa krem z zielonych szparagów

Czerwiec to miesiąc szparagów, które uwielbiam ja, jak i zarówno mój mąż. Dlatego też w czerwcu staramy się wykorzystywać szparagi pod najbardziej rozmaitymi formami jak najczęściej! Dziś zupka krem!



Składniki na 4os.:
Dwie paczuszki po 500 g zielonych szparagów
Bulion ok. 250ml
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
parmezan
świeżo mielona sól i pieprz
oliwa z oliwek

Przepis:
Na suchej rozgrzanej patelni przyrumieniamy przekrojoną na pół cebulę i dwa ząbki czosnku, które następnie wrzucamy do naszego bulionu, aby uzyskały miękkość.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde, łykowate końcówki szparagów.
3/4 szparagów gotujemy w wodzie na stojąco, związując szparagi nitką gastronomiczną, w taki sposób, aby miotełki szparagów nie miały kontaktu bezpośredniego z wodą. W taki sposób szparagi gotujemy ok 8-10 min.
1/4 szparagów pieczemy w piekarniku przez 15 min, uprzednio szparagi polewając oliwą z oliwek. Te szparagi wykorzystamy do udekorowania naszej zupy krem. Jeśli jednak nie masz dużo czasu spokojnie możesz wykorzystać za dekoracje te szparagi, które ugotujesz w wodzie.
Kiedy nasze szparagi z wody staną się miękkie, wrzucamy je do zredukowanego o połowę bulionu (resztę bulionu będziemy dolewać w późniejszym etapie, aby uzyskać pożądaną konsystencję kremu.) Gotujemy je w bulionie kilka minut następnie miksujemy zawartość garnka na gładką masę przy pomocy blendera. Nasze pieczone szparagi przycinamy w taki sposób, aby zostały same główki szparagów do dekoracji, a nóżka pieczonych szparagów również wędruje do blendera.
Gotowy krem doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Talerz kremu dekorujemy pieczonymi główkami szparagów oraz parmezanem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz