Składniki:
1 cukinia
1 bakłażan
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
suszone pomidory
puszka bądź dwie puszki krojonych pomidorów
200 g kaszy jaglanej
parmezan
ulubione przyprawy, sól, pieprz
Przepis:
Gotujemy w osolonej wodzie kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek wyciskamy wyciskarką do czosnku. W małym rondelku smażymy na oleju z suszonych pomidorów, aż cebulka będzie miękka, nie spalona.
Myjemy warzywa. Kroimy na średniej grubości plastry bakłażana i cukinię, które smrujemy oliwą oraz posypujemy solą. Następnie układamy obok siebie, warstwowo na delikatnie wysmarowanej oliwą blaszce do pieczenia. Na nasze warzywa równomiernie rozkładamy usmażoną cebulkę z czosnkiem, układamy pokrojone pomidory suszone, a następnie układamy warstwę z kaszy jaglanej. Na kaszę jaglaną wlewamy pomidory z puszki, które przyprawiamy ulubionymi ziołami (rozmaryn, bazylia, oregano). Całość posypujemy drobno startym parmezanem.
Zapiekankę pieczemy 35 min w temperaturze 180C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz