czwartek, 7 lipca 2016

Bataty i szparagi w sosie tahini



Przepis z http://www.jadlonomia.com/

Uwielbiam przepisy z Jadłonomii. Przede wszystkim są zdrowe, bardzo ciekawe i wegańskie :)
Ten przepis wykonałam dokładnie według przepisu z Jadłonomii, tyle że poza batatami upiekłam jeszcze szparagi.

Składniki:

2 – 3 duże bataty
1 paczuszka 500g szparagów
1/2 granatu
mała garść liści świeżej mięty
olej

Składniki na sos:
2 łyżki tahiny
2 łyżki soku z cytryny
3 – 4 łyżki wody
pół małego ząbka czosnku
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przepis:
Pie­kar­nik roz­grzać do 220 stop­ni. Ba­ta­ty wy­szo­ro­wać, po­kro­ić na ósem­ki. Szparagi umyć i odłamać i wyrzucić ich końcówki. Uło­żyć na bla­szce wy­ło­żo­nej pa­pie­rem do pie­cze­nia, polać olejem, ob­sy­pać de­li­kat­nie solą i za­pie­kać przez 20 – 30 minut.
W mię­dzy­cza­sie zioła umyć i osu­szyć, wy­dłu­bać pest­ki z gra­na­tu i przy­go­to­wać sos: do szklan­ki wlać ta­hi­nę, wycisnąć czo­snek oraz sok z cy­try­ny. Po­wo­li mie­szać do czasu, aż sos za­cznie robić się kre­mo­wy i rzad­ki, wtedy do­da­wać po jed­nej łyżce wody, aż do uzy­ska­nia po­żą­da­nej kon­sy­sten­cji. Do­pra­wić do smaku solą i szczyp­tą czar­ne­go pie­przu.
Upie­czo­ne ba­ta­ty i szparagi polać sosem, ob­sy­pać zio­ła­mi oraz gra­na­tem, po­da­wać z resz­tą sosu w mi­secz­ce. Pyszne za­rów­no na go­rą­co, jak i na zimno :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz