piątek, 8 stycznia 2016

Wegańskie Gołąbki

 Gołąbki tak naprawdę są całkiem łatwym obiadem, który może zrobić każdy, jednakże prawdą jest, że zrobienie ich zajmuje trochę czasu... Jeśli chodzi o ich środek, również można dodać tam wszystko! Ja zrobiłam wersję wege :)

Składniki:
1 główka białej kapusty - najlepiej młodej :)
1 woreczek kaszy jaglanej
2 żółte papryki
1 duża cebula
słoiczek suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz i sól
ulubione zioła

Do podania ew. z sosem pomidorowym - papka z pomidorów z dwoma ząbkami czosnku, bazylią, oregano, 1/2 łyżeczką cukru, trochę soli i pieprzu

Przepis:
Głowę kapusty gotujemy przynajmniej godzinę w ogromnym garnku pełnym wody, wycinając wcześniej najlepiej jak nam się uda kaczan. Gotujemy kapustę do momentu aż liście będą łatwo odchodzić.

W międzyczasie gotujemy do miękkości kaszę jaglaną, a na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebulkę, paprykę i suszone pomidory. Smażymy nasze warzywa na 2 łyżkach oleju zwykłego oraz na kilku łyżeczkach oleju z suszonych pomidorów.

Miękkie warzywka doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Następnie mieszamy w dużej misce z kaszą jaglaną.

Każdy miękki liść kapusty napełniamy ok. 2 łyżkami masy gołąbkowej i zawijamy liście w kopertę. Gotowe gołąbki układamy na blaszce do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżo mieloną solą i pieprzem.
Gołąbki na 30 min lądują w piekarniku w temp. 180 C.
Gołąbki można jeść z sosem pomidorowym bądź też same ze sobą :)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz