Składniki:
1 główka białej kapusty - najlepiej młodej :)
1 woreczek kaszy jaglanej
2 żółte papryki
1 duża cebula
słoiczek suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz i sól
ulubione zioła

Przepis:
Głowę kapusty gotujemy przynajmniej godzinę w ogromnym garnku pełnym wody, wycinając wcześniej najlepiej jak nam się uda kaczan. Gotujemy kapustę do momentu aż liście będą łatwo odchodzić.
W międzyczasie gotujemy do miękkości kaszę jaglaną, a na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebulkę, paprykę i suszone pomidory. Smażymy nasze warzywa na 2 łyżkach oleju zwykłego oraz na kilku łyżeczkach oleju z suszonych pomidorów.
Miękkie warzywka doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Następnie mieszamy w dużej misce z kaszą jaglaną.
Każdy miękki liść kapusty napełniamy ok. 2 łyżkami masy gołąbkowej i zawijamy liście w kopertę. Gotowe gołąbki układamy na blaszce do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżo mieloną solą i pieprzem.
Gołąbki na 30 min lądują w piekarniku w temp. 180 C.
Gołąbki można jeść z sosem pomidorowym bądź też same ze sobą :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz