środa, 6 stycznia 2016

Wegański Chowder z kukurydzy i kalafiora


Przepis inspirowany z bloga jadlonomia.com. 

Składniki:

2 kolby kukurydzy (ja z racji zimy wykorzystałam mrożoną kukurydzę)
1/2 małego kalafiora
1 młody por
6 suszonych pomidorów z oleju
pęczek szczypiorku 
1 łodyga selera naciowego
1 litr mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
2 szklanki bulionu warzywnego
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
sól i czarny pieprz
kilka łyżek oleju z pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przepis:
Ku­ku­ry­dzę oskro­bać z na­sion przy po­mo­cy ostre­go noża, su­szo­ne po­mi­do­ry po­sie­kać w paseczki, ka­la­fio­ra po­kro­ić na bar­dzo małe ró­życz­ki, a pora w paseczki. Na dnie garn­ka roz­grzać kilka łyżek oleju z su­szo­nych po­mi­do­rów, przesmażyć pora, następnie dodać tam po­kro­jo­ne wa­rzy­wa razem ze wszyst­ki­mi przy­pra­wa­mi. Dusić na oleju przez 10 minut, co jakiś czas mie­sza­jąc.
W mię­dzy­cza­sie po­sie­kać szczy­pior. Do pod­du­szo­nych wa­rzyw wlać mleko i go­to­wać na małym ogniu przez około 15 – 20 minut do czasu, gdy ka­la­fior bę­dzie mięk­ki.
Do zupy wlać bu­lion. Do­pra­wić szczyp­tą świe­żo star­tej gałki, koncentrat pomidorowy oraz dodać sól i czar­ny pieprz do smaku. Po­da­wać z łyżką świe­że­go szczy­pio­ru i świeżym pie­czy­wem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz