Przepis inspirowany z bloga jadlonomia.com.
2 kolby kukurydzy (ja z racji zimy wykorzystałam mrożoną kukurydzę)
1/2 małego kalafiora
1 młody por
6 suszonych pomidorów z oleju
pęczek szczypiorku
1 łodyga selera naciowego
Przepis:
Kukurydzę oskrobać z nasion przy pomocy ostrego noża, suszone pomidory posiekać w paseczki, kalafiora pokroić na bardzo małe różyczki, a pora w paseczki. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów, przesmażyć pora, następnie dodać tam pokrojone warzywa razem ze wszystkimi przyprawami. Dusić na oleju przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie posiekać szczypior. Do podduszonych warzyw wlać mleko i gotować na małym ogniu przez około 15 – 20 minut do czasu, gdy kalafior będzie miękki.
Do zupy wlać bulion. Doprawić szczyptą świeżo startej gałki, koncentrat pomidorowy oraz dodać sól i czarny pieprz do smaku. Podawać z łyżką świeżego szczypioru i świeżym pieczywem.
1 litr mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
2 szklanki bulionu warzywnego
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
sól i czarny pieprz
kilka łyżek oleju z pomidorów
2 szklanki bulionu warzywnego
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
sól i czarny pieprz
kilka łyżek oleju z pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przepis:
Kukurydzę oskrobać z nasion przy pomocy ostrego noża, suszone pomidory posiekać w paseczki, kalafiora pokroić na bardzo małe różyczki, a pora w paseczki. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów, przesmażyć pora, następnie dodać tam pokrojone warzywa razem ze wszystkimi przyprawami. Dusić na oleju przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie posiekać szczypior. Do podduszonych warzyw wlać mleko i gotować na małym ogniu przez około 15 – 20 minut do czasu, gdy kalafior będzie miękki.
Do zupy wlać bulion. Doprawić szczyptą świeżo startej gałki, koncentrat pomidorowy oraz dodać sól i czarny pieprz do smaku. Podawać z łyżką świeżego szczypioru i świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz