sobota, 9 stycznia 2016

Wegański pasztet z marchewki i soczewicy

Składniki:
2 szklanki czerwonej soczewicy
5 średnich marchewek
2 łyżki mąki razowej bądź orkiszowej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki czarnuszki
szczypta chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka curry
olej do posmarowania formy
sól i pieprz
Przepis:
So­cze­wi­cę go­to­wać w oso­lo­nej wo­dzie aż do roz­pad­nię­cia się - ok.15minut.
W mię­dzy­cza­sie mar­chew­ki ze­trzeć na tart­ce o małych oczkach i wsypać wraz z wszystkimi przyprawami do dużej miski. Mięk­ką so­cze­wi­cę do­kład­nie od­ce­dzić i od­ci­snąć z wody. Po­łą­czyć z mar­chew­ką, dodać mąkę, płatki owsiane i do­pra­wić solą oraz pie­przem.
Masę prze­ło­żyć do kek­sów­ki po­sma­ro­wa­nej ole­jem i piec 30-40 minut w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni. Pasztet najpyszniejszy na kromce świeżego chleba z pomidorkiem i szczypiorkiem <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz