2 szklanki czerwonej soczewicy
5 średnich marchewek
2 łyżki mąki razowej bądź orkiszowej
5 średnich marchewek
2 łyżki mąki razowej bądź orkiszowej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki czarnuszki
szczypta chili
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki czarnuszki
szczypta chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka curry
olej do posmarowania formy
sól i pieprz
olej do posmarowania formy
sól i pieprz

Soczewicę gotować w osolonej wodzie aż do rozpadnięcia się - ok.15minut.
W międzyczasie marchewki zetrzeć na tartce o małych oczkach i wsypać wraz z wszystkimi przyprawami do dużej miski. Miękką soczewicę dokładnie odcedzić i odcisnąć z wody. Połączyć z marchewką, dodać mąkę, płatki owsiane i doprawić solą oraz pieprzem.
Masę przełożyć do keksówki posmarowanej olejem i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet najpyszniejszy na kromce świeżego chleba z pomidorkiem i szczypiorkiem <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz