środa, 26 sierpnia 2015

Kruche ciasto z karmelem i bakaliami



Przepis od Paulinki, szybko, prosto i przepysznie! Czyli takie ciasta lubię robić najbardziej :)

Składniki:
Kruche ciasto:
1/2kg mąki
1 masło
3-4 żółtka
trochę wody lub śmietany
od 1/2 do 1 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

gotowa masa krówkowa bądź słodzone mleko skondensowane
dużo bakalii np. orzechy włoskie, laskowe, migdały

Przepis:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem bardzo dokładnie, aby dobrze się wymieszały. Rozwałkowujemy ciasto na blaszce do pieczenia, najlepiej na papierze do pieczenia. Piec ok 25-30 min w 170/180 C.

Gotową masę krówkową trzeba delikatnie podgrzać przez 10 min w garnuszku, aby trochę się rozpuściła. Mleko słodzone skondensowane trzeba gotować przez ok. 4 godziny na małym ogniu, aby woda tylko delikatnie bulgotała. Trzeba zadbać o to, aby puszka była prawie cała zanurzona przez cały proces gotowania.

Po równomiernym rozłożeniu karmelu na ciasto, na wierzchu układamy bakalie i zostawiamy ciasto do wystygnięcia i zastygnięcia karmelu.

Jestem pewna, że do tego przepisu będziecie wracać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz