- dania wegetariańskie (51)
- dania mięsne (28)
- zupy (25)
- słodkości (21)
- drób (17)
- sałatki (11)
- kuchnia włoska (10)
- wieprzowina (10)
- makarony (7)
- śniadania (7)
- rybki (6)
- kuchnia francuska (4)
- kuchnia grecka (3)
- kuchnia meksykańska (3)
- kuchnia orientalna (3)
- kuchnia polska (2)
- owoce morza (2)
środa, 26 sierpnia 2015
Zupa z dyni z miodem
Powoli nastaje sezon na dynie tak więc można go rozpocząć aromatyczną zupką z dyni :)
Składniki:
1,5 kg dyni (sam miąższ bez skóry i pestek)
1 cebula
4 ząbki czosnku
50 ml miodu
50 ml oliwy
sól morska, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
1 l bulionu
do podania: miód, serek typu almette, prażone pestki dyni
Przepis:
Wszystkie składniki pokrojone na ćwiartki wykładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą i miodem, przyprawiamy. Pieczemy w temp. 200 C przez ok 30 min aż wszystkie składniki staną się miękkie. Następnie składniki dodajemy do bulionu, gotujemy jeszcze 15 min i blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy według uznania. Zupę rozlewamy do miseczek i następnie dodajemy serek oraz pestki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz