środa, 26 sierpnia 2015

Zupa z dyni z miodem


Powoli nastaje sezon na dynie tak więc można go rozpocząć aromatyczną zupką z dyni :)

Składniki:
1,5 kg dyni (sam miąższ bez skóry i pestek)
1 cebula
4 ząbki czosnku
50 ml miodu
50 ml oliwy
sól morska, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
1 l bulionu

do podania: miód, serek typu almette, prażone pestki dyni

Przepis:
Wszystkie składniki pokrojone na ćwiartki wykładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą i miodem, przyprawiamy. Pieczemy w temp. 200 C przez ok 30 min aż wszystkie składniki staną się miękkie. Następnie składniki dodajemy do bulionu, gotujemy jeszcze 15 min i blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy według uznania. Zupę rozlewamy do miseczek i następnie dodajemy serek oraz pestki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz