wtorek, 14 października 2014

Krem ziemniaczany ze śliwkami z boczkiem



Składniki:

1 kg ziemniaków
2 cebule
150 g wędzonego boczku
250 g suszonych śliwek kalifornijskich
bulion

Przepis:

Obrane ziemniaki gotujemy w niedużej ilości bulionu. W między czasie podsmażamy na oleju pokrojone w kostkę cebule. Przekrajamy 2 garście śliwek na pół i dodajemy do ziemniaków razem z cebulą. Całość blenerujemy aż wyjdzie gładka masa. Dodajemy wodę w razie potrzeby, żeby nasza zupa przypominała zupkę a nie puree. W miedzy czasie w śliwki owinięte w cieniutkie plasterki boczku wbijamy wykałaczkę i pieczemy w temp. 180 C przez 10 min.
Śliwki układamy na talerzyku obok zupki, zupkę możemy przyozdobić sosem balsamico albo prażoną cebulką. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz