wtorek, 14 października 2014

Drożdżówka śliwkowa

Rozczyn:
50g drożdży
1/3 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy na 15 min.

Ciasto:
3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
3 żółtka
3/4 szkl. ciepłego mleka
szczypta soli
50 g rozpuszczonego masła

Mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy mleko, żółtka, masło i rozczyn. Ugniatamy masę, w razie potrzeby dodając jeszcze trochę mąki do momentu aż masa będzie elastyczna.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Kruszonka:
pół kostki zimnego masła
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki

Ugniatamy dokładnie wszystkie składniki.

Przepis:
Wyrośnięte ciasto przekładamy do szerokiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy aby jeszcze trochę urosło przez 20 min. Następnie na drożdżówce układamy połówki śliwek bez pestek. Ciasto obsypujemy kruszonką i wrzucamy do pieca na 40 min - temp 180 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz