piątek, 18 października 2013

Tosty z suszonymi pomidorami

Takie cudo jadłam na panieńskim koleżanki i bardzo przypadło mi do gustu, zmodyfikowana przeze mnie wersja na stałe zagościła w naszym domowym menu.

Składniki:

pieczywo tostowe
słoiczek suszonych pomidorów
4 czerwone cebule
oliwa
sól, pieprz
+
pomidory bez skórki (sparzone)
oliwki
oliwa z oliwek
ser feta
sól ziołowa, pieprz
zioła prowansalskie
cytryna





Przepis:

Do tostów przede wszystkim potrzebujemy blaszki do pieczenia babeczek, która nadaje kształt naszym tostowym sakiewkom.
Pomidory suszone i cebulę kroimy w wąskie paseczki i smażymy razem na oliwce do momentu aż cebula się zeszkli. W tym czasie oprawiamy pieczywo tostowe, tzn usuwamy skórki.
Piekarnik nastawiamy na 200C, blaszkę smarujemy oliwą i z chleba robimy coś na kształt foremek na babeczki. Do kieszonek wysypujemy zawartość patelni - cebulę z pomidorami. Pieczemy nasze tosty przez 15 min.

+

Fajnym dodatkiem do tostów są pieczone pomidory przekładane z serem feta i oliwkami pod zalewą z sosu vinaigrette. Należy to piec razem z tostami przez 15 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz