niedziela, 10 marca 2013

Zupa cebulowa z grzankami

Zupka jest bardzo syta, a jaka pyszna.... mmmm chcecie przepis? 

Składniki:
4 duże cebule
0,75 l wody
bagietka czosnkowa
parmezan
bulion
zioła
masło
200 ml wina półwytrawnego
50 ml brandy lub whisky
sól, pieprz

Przepis:
Cebule pokrojone w paseczki dusimy na maśle w garnku o szerokim dnie przez ok. 30 min, następnie zalewamy ją gorącym bulionem, dodajemy wino i gotujemy przez kolejne 15 min.  Do zupki dodajemy resztę składników brandy, zioła i inne przyprawy (sól, pieprz).
Bagietkę kroimy i wysuszamy w tosterze bądź piekarniku. Zupę wlewamy do naczyń żaroodpornych, układamy na niej kromki bagietek i posypujemy serem. Zapiekamy całość ok. 5 min. UWAGA: Gorące :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz