Składniki:
farsz:
250 g białego sera
500 g ziemniaków
1 cebula
zioła prowansalskie
sól, pieprz
masełko
ciasto:
500 g mąki pszennej
gorąca woda
łyżka śmietany
żółtko
łyżeczka masła
Farsz:
Gotujemy ziemniaki ok 25 min, w między czasie przysmażamy na maśle pokrojoną wcześniej w kostkę cebulkę. Cebulka powinna być mięciutka, a nie mocno wysmażona. Odcedzamy ziemniaki, tłuczemy je i po kolei dodajemy kolejne składniki: twaróg, przyprawy, cebulkę.
Ciasto:
Sekret leży w temperaturze wody dodawanej do ciasta. Musi być na prawdę gorąca! Dodajemy ją na oko aż mąka wymieszana już wraz z innymi składnikami osiągnie konsystencję typową dla takiego ciasta - tzn będzie elastyczne.
Ciasto wałkujemy, przy pomocy szklanki robimy okrągły kształt i kleimy pierogi! Na załączonych obrazkach widać mój masochizm - weźcie większe szklanki :)
Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i czekamy ok 6 min na wypłynięcie pierogów. Pierogi można podawać same bądź ze skwarkami bądź samą smażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz