Italia! Pizza! Margaritta! Bonjorno! Belllaaa!
Tak tak nie ma jak stare dobre spaghetti bolonaise z mięsnymi kulkami. Oj tak tak niom niom :)
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 opakowania przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
bazylia
sól
1 cebula
czerstwa bułka
mleko
bułka tarta lub mąka
1 jajko
makaron typu spaghetti
parmezan
1/3 szklanki czerwonego wina
Przepis:
Zaczynamy od kulek, które są jakby nie było trochę pracochłonne... dusimy posiekaną drobno cebulkę na patelni na oliwie, aż stanie się miękka, w ciepłym mleku moczymy czerstwą bułeczkę również do momentu aż stanie się miękka. Całość dodajemy do mięska mielonego, dodajemy ponadto jajko, bazylię i sól i pieprz. Formujemy z naszej masy kuleczki o średnicy ok 1-2 cm. Które na koniec tarzamy w mące lub bułce tartej.
W tym momencie gotujemy makaron al dente. Kulki smażymy z każdej strony na patelni po cebulce. Następnie odkładamy kulki na bok na ręcznik papierowy aby wsiąknął cały niepotrzebny tłuszcz. Na tej samej patelni robimy sos. Czyli po prostu mieszamy: przeciery, bazylię, wino, czosnek, sól, pieprz na koniec do sosu dodajemy nasze kuleczki.
Sosem polewamy makaron i posypujemy startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz