niedziela, 10 marca 2013

A może Wątróbka!!!??



Jedno z najbardziej nielubianych dań przez dzieci, młodzież i dorosłych.... tararara! Wątróbka!
Moje kochanie oczywiście należy do tego zacnego grona, jednakże otrzymałam od niego takie słowa: ,, ... jak na coś niezjadanego jest naprawdę dobre!" - zatem uważam mission Wątróbka za mission complited!






Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
3 cebule
1 jabłuszko
sól i pieprz
mleko
olej

Przepis:
Wątróbki przed smażeniem trzeba moczyć 30 min w wodzie, a następnie 30 min w mleku, wtedy stają się delikatne. Tuż przed gotowością wątróbek do smażenia, kroimy połówki cebuli w paski i jabłuszka w pół księżyce. Cebulkę dusimy 10 min pod pokryciem z solą i pieprzem, później podwyższamy temperaturę patelni i przyrumieniamy ją i odkładamy na talerz. Na tym samym oleju smażymy nasze wątróbki ok 10 min, co raz je mieszając. Ważna informacja jest taka, że wątróbki przyprawiamy tuż przed wyjęciem na talerz, nie wcześniej! Sól bowiem powoduje, że wątróbka staje się twarda. Możemy wątróbkę wymieszać na patelni z cebulką bądź podawać osobno. Na tym samym oleju opcjonalnie na koniec smażymy księżyce z jabłuszek po 1 min z każdej strony. Wątróbkę jemy ze świeżym chlebkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz