poniedziałek, 21 stycznia 2013

Szarlotka


To jest przepis na szarlotkę mojej mamy. A to oznacza że na najlepszą szarlotkę świata, niam niam :)

Składniki: 
3 szklanki mąki 
1 margaryna4 żółtka 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 







Przepis:
Ciasto podzielić na kule 5 / 6 szt i zamrozić.

Masa jabłkowa wg uznania. Ja jabłuszka (ok. 6 szt.) kroję w kosteczkę i z 2 łyżkami wody i cynamonu gotuję w garnuszku do momentu aż zmiękną.

Ubić pianę z białek z pól szklanki cukru na sztywno.

5 KUL potarkować jako spod ciasta i zapiec w piekarniku ok. 15 min w temp. 170C. 

Następnie położyć masę jabłkową, a na nią pianę. Ostatnią kulę tarkujemy na wierzchu ciasta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz