poniedziałek, 21 stycznia 2013

Kuleczki greckie





Takim pysznym daniem uraczyło mnie moje kochanie pewnego dnia po ciężkim dniu w pracy. Przepis okazał się rewelacyjny i teraz chętnie go powtarzamy :)

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
1 czerstwa bułka
4 łyżki mleka do namoczenia bułki
1 szalotka
1 jajko
1 łyżeczka soli
pieprz
świerza zielona pietruszka
masło

Przepis:
Bułkę namakamy w mleczku. Drobno pokrojoną szalotkę podsmażamy na masełku. Dodajemy bułkę i szalotkę do mięska i mieszamy z przyprawami i formujemy z z masy mięsnej małe kuleczki. Podsmażamy je krótko, z każdej strony na patelni i następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 200 C w piekarniku przez 20 min. W tym czasie zajmujemy się sosem...

Sos:
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 małego koncentratu pomidorowego
1 wyciśnięty czosnek
oliwki (zielone/czarne wg. uznania w ilości dowolnej)
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka)
ser feta(ilość wg. uznania)

Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy w małym rondelku. Na sam koniec dodajemy pokruszony/ pokrojony ser feta.

Kuleczki podajemy z bagietką, chlebkiem, opiekanymi ziemniaczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz