poniedziałek, 21 stycznia 2013

Dżem pomarańczowy, kruche ciasteczka i odrobina świątecznej Magii




ŚWIĄTECZNE PRZEPISY (TYLKO TROCHĘ SPÓŹNIONE :p)


A więc Tutaj przepisy przeplatają się ze zdjęciami rzeczy, które z Bernardem sami zrobiliśmy w tym roku na święta jako ozdoby naszego domku i jako prezenty dla przyjaciół i rodziny.
Mam nadzieje, że się spodobają i posmakują:)





   <----Nasz świąteczny renifer







Kruche ciasteczka:

Składniki:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka 400/450g
masło 200g
1/2 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany
szczypta soli
1 i pół łyżeczki cynamonu
2 żółtka




Przepis:
Składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy ciasto, aż przestanie się mocno kleić do rąk i nabierze charakterystyczną kruchą konsystencję. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na 1h.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C i przygotowujemy blaszkę i papier do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy foremek wycinamy różnorodne kształty.które przekładamy na blaszki i pieczemy 15 min.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.






Świąteczne serduszka na choinkę 




Dżem pomarańczowy:

Składniki:
8 pomarańczy
3 mandarynki
1/2 cytryny
1/2 opakowania żel-fixu
2 łyżeczki cynamonu
zaparzarka do herbaty z goździkami
cukier wg. uznania

Przepis:
Dokładnie obieramy pomarańcze i mandarynki, usuwając jak najwięcej tej białej gorzkiej powłoczki. Mandarynki i 4 pomarańcze kroimy drobno, wrzucamy do garnka (usuwamy pestki!) i gotujemy na małym ogniu. Skórkę tych 4 pomarańczy wycinamy bardzo dokładnie tak jak to widać na pierwszym zdjęciu i kroimy na drobne paseczki i dodajemy również do garnka. 
Do tego wyciskamy sok z pozostałych 4 pomarańczy oraz połowy cytryny. Dodajemy cukier, cynamon i zaparzarkę z goździkami w środku. Całość gotujemy 3 h na małym ogniu często mieszając. Po 3 h wyłączamy palnik i zostawiamy garnek. Do naszego dżemu wracamy następnego dnia i znowu go gotujemy tym razem jednak 1,5 h jeśli wszystkie białe skórki rozpuszczą się możemy więcej nie gotować dżemu, jeżeli nie należy powtórzyć jeszcze raz ten zabieg. Dodajemy żel-fix i umieszczamy gorący dżem do wcześniej nagrzanych słoików (100 C w piekarniku na 5 min), zakręcamy słoiki i kładziemy do góry dnem. Taddaaaaa dżem zawekowany :) 
Słoiczek można następnie ładnie przyozdobić i domowym sposobem można zrobić piękny prezent na święta. A wygląda to tak:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz