wtorek, 4 września 2012

Zupa czosnkowa

Ostatnio zwariowałam na punkcie zupek! Zupa czosnkowa jest fantastyczną kiedy de facto nie wiesz co masz zrobić na obiad, a masz pustki w lodówce. Rozgrzewa również w momencie gdy ktoś jest przeziębiony.

Składniki:

10 ząbków czosnku
1 marchew
1 pietruszka
1 duża cebula
1 kostka rosołowa
ser żółty tarkowany
2 trójkąciki serku typu hochland
grzanki
zioła prowansalskie
2 l wody







Przepis:

Do garnuszka z wrzątkiem wrzucamy kostkę rosołową, marchew i pietruszkę ( obrane, niekrojone aby wyjąć je tuż przed podaniem zupki)
Na patelni zarumieniamy na złoto cebulę krojoną w kostkę i wyciśnięte 10 ząbków czosnku.
Dodajemy je następnie do garnuszka, a na patelni po czosnku przygotowujemy grzanki ( chlebek bądź bułeczka  krojone w kostkę i wysuszone na patelni)
Do naszej zupki dodajemy trójkąciki serka topionego i zioła prowansalskie. Całość gotujemy jeszcze 10 min i doprawiamy do smaku (sól, pieprz, warzywko, papryka ostra)
Na koniec bezpośrednio do talerza z zupką dodajemy ser żółty, tarkowany i uprzednio zrobione grzanki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz