wtorek, 28 sierpnia 2012

Meksykańska zupa z opiekanych pomidorów i papryki


MEKSYKAŃSKA ZUPA Z OPIEKANYCH POMIDORÓW I PAPRYKI:


Przepis dla 4 osób:

SKŁADNIKI:
2 duże czerwone papryki
5 dużych pomidorów
1 duża cebula
2 papryczki chili (w oryginale są 4 ale to już dla mega hardcorów ;p)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
2 szklanki (500 ml) wody
2 szklanki (500 ml) bulionu warzywnego
Śmietana
Szczypiorek

 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
   1. Rozgrzej piekarnik do temp. 240 stopni (220 jeśli używasz termoobiegu).
   2. Przekrój paprykę i usuń z niej pestki, przekrój pomidory. Paprykę opiekaj zewnętrzną stroną do góry a pomidory wewnętrzną na lekko natłuszczonej blaszce, bez przykrycia przez ok. 15  minut, aż skórka papryki pokryje się pęcherzykami i sczernieje a pomidory zmiękną. Wyjmij blaszkę i przykryj papierem na 5 min następnie obierz warzywa ze skórki i ponownie przykryj papierem aby nie ostygły.
    

           3. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu, podsmaż grubo pokrojoną cebulę, papryczkę chili i na koniec zmiażdżony czosnek.
4    4. Dodaj paprykę i pomidory, smaż mieszając przez 5 min.
5    5. Dodaj wodę i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia    10 min.          
6    6. Całość zmiksuj w blenderze aby nabrała jednolitej i gładkiej konsystencj. Przecedź przez gęste sito do dużego rondla ( jeśli chcesz żeby zupa była bardziej gęsta nie musisz przecedzać)
7    7. Rozlej zupę do miseczek, udekoruj śmietaną i szyczpiorkiem

 Zupę można podawać z przypieczonymi paseczkami tortilli lub nachos. Smacznego ;)





1 komentarz: