Wyszło mi ciasto! Hahhahaha! oł jeeejejeje! Ponadto mega smaczne! To na prawdę coś niezwykłego, jako że robienie ciast nie jest moją mocną stroną. Przepis znalazłam na www.kwestiasmaku.com
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce lasu ok 400g (ja miałam wiśnie i jagody)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce lasu ok 400g (ja miałam wiśnie i jagody)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Będzie potrzebna tortownica o średnicy około 24 - 28 cm, którą trzeba posmarować masłem. Owoce trzeba umyć i dokładnie osuszyć. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Następnie, stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać cukier wanilinowy. Ubijać jeszcze przez około minutę i zacząć stopniowo dodawać żółtka cały czas dokładnie ubijając.
Stopniowo wąskim strumienie dodawać olej cały czas miksując. Powoli dosypywać mąkę z proszkiem, cały czas miksując masę.
Ciasto wlać do tortownicy i równomiernie wyłożyć owoce. Wstawić ciasto do piekarnika.
W piekarniku piec przez około 50minut(ja piekłam aż 60 minut!). Wetknięty patyczek powinien być suchy, więc ciasto przede wszystkim trzeba obserwować:) Ciasto ma urosnąć i zrumienić się na wierzchu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz