To jest przepis mojej mamy! A więc to jest najlepsza lazaniaaaa świata :)
Składniki:
Makaron nr 52 do lazagne
ser żółty tarkowany
sos pomidorowy:
Koncentrat pomidorowy,
Pomidory krojone bez skórki (puszka) x2 lub przecier pomidorowy x 2
suszone pomidory
mięso mielone (z łopatki) 0,6kg
śmietana
cebula
sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, cukier, woda, bazylia, zioła prowansalskie
sos beszamelowy:
masło
mąka
mleko
gałka muszkatołowa
Przepis:
Zaczynamy od przygotowania naczynia do zrobienia lasagne. Ja akurat miałam duże naczynie żaroodporne ale może to być równie dobrze blacha do pieczenia ciasta albo specjalne naczynie do robienia lasagne.
Na spodzie równomiernie rozkładamy makaron (jeśli jest taka potrzeba łamiemy go aby dopasować do formy naczynia) i zalewamy go wrzątkiem(ilością wystarczającą aby makaron wciągną całość wody)
Cebulka w kostkę, podsmażamy ją, dodajemy mięso mielone, smażymy razem i doprawiamy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, cukier, bazylia i zioła prowansalskie. Następnie dodajemy krojone w kostkę, suszone pomidory, pomidory z puszki i koncentrat. Na koniec jeszcze 2 łyżki śmietany. Voila sos gotowy:)
Teraz przekładamy go z makaronem warstwami. Czyli makaron 1/3 sosu, makaron itd.
Sosem beszamelowym polewamy naszą lasagne. Ale na początku trzeba go zrobić.... A więc potrzebny do tego będzie mały rondelek. Rozpuszczamy w nim 25 g masła, następnie dodajemy ok. 1/2 szklanki mąki pszennej i mieszamy energicznie aż masło i mąka utworzą jednolitą masę, kiedy to nastąpi stopniowo dolewamy mleko aż nasz sos osiągnie 'sosową' konsystencję :) sos doprawiamy gałka muszkatołową (ok. 1 łyżeczki).
Na koniec lasagne przykrywamy tarkowanym serem. 170C i 30 min załatwi sprawę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz