czwartek, 9 sierpnia 2012

*Tarta ze szpinakiem i fetą*

Niam niam.... Tarty to coś co Ewelinka lubi najbardziej.... Zamiłowanie do nich, no i przepis wywiozłam z Francji.  To od tart właśnie zaczęła się moja przygoda z gotowaniem.  

Składniki:
na zalewę: 3 jajka, mała śmietana, ser żółty (ok 300g)
tarta: ser feta, suszone pomidory, keczup, ciasto francuskie (najlepsze i najtańsze jest z Biedronki)
szpinak: szpinak (całe liście - może być mrożony) ok. 400g, mała śmietana, czosnek, sól, pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220C

Zalewa:

3 całe jajka mieszamy z małą śmietaną i dodajemy starkowany ser żółty



Szpinak:

Mrożony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnie, mieszamy i czekamy do jego całkowitego rozmrożenia. Następnie dodajemy czosnek, przyprawy i na końcu śmietanę.

Tarta:

Ciasto francuskie rozkładamy w formie do tarty na papierze do pieczenia (ja wykorzystuję ten na którym jest zawinięte ciasto francuskie).


Spód smaruję keczupem, łamię fetę na kawałeczki i kroję suszone pomidory.


Dodajemy szpinak


I tartę polewamy wcześniej przygotowaną zalewą. 

Tartę wkładamy do piekarnika na ok. 30 min (pierwsze 10 minut piekarnik nastawiam na pieczenie od spodu, a następnie 20 minut na termoobiegu)

Tarta ze szpinakiem i fetą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz