Niam niam.... Tarty to coś co Ewelinka lubi najbardziej.... Zamiłowanie do nich, no i przepis wywiozłam z Francji. To od tart właśnie zaczęła się moja przygoda z gotowaniem.
Składniki:
na zalewę: 3 jajka, mała śmietana, ser żółty (ok 300g)
tarta: ser feta, suszone pomidory, keczup, ciasto francuskie (najlepsze i najtańsze jest z Biedronki)
szpinak: szpinak (całe liście - może być mrożony) ok. 400g, mała śmietana, czosnek, sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220C
Zalewa:
3 całe jajka mieszamy z małą śmietaną i dodajemy starkowany ser żółty
Szpinak:
Mrożony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnie, mieszamy i czekamy do jego całkowitego rozmrożenia. Następnie dodajemy czosnek, przyprawy i na końcu śmietanę.
Tarta:
Ciasto francuskie rozkładamy w formie do tarty na papierze do pieczenia (ja wykorzystuję ten na którym jest zawinięte ciasto francuskie).
Spód smaruję keczupem, łamię fetę na kawałeczki i kroję suszone pomidory.
Dodajemy szpinak
I tartę polewamy wcześniej przygotowaną zalewą.
Tartę wkładamy do piekarnika na ok. 30 min (pierwsze 10 minut piekarnik nastawiam na pieczenie od spodu, a następnie 20 minut na termoobiegu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz