Przepis inspirowany przepisem z gazetki Lidla (oczywiście musiałam dodać swoje 3 grosze) Alternatywa polskich gołąbków z nutką hiszpańskiego smaczku.
Składniki:
5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w drobną kostkę
niewielka ilość oleju słonecznikowego
2 ząbki czosnku
2 małe cebule, pokrojone w kostkę
100 g pszenicy, ugotowanej
niewielka ilość soli, pieprz
około 1/2 łyżeczki sosu piri piri
liście z 1 młodej, małej kapusty, umyte i sparzone
niewielka ilość oliwy z oliwek
Sos
niewielka ilość oliwy z oliwek (do smażenia)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
500 g całych pomidorów bez skórki
50 g masła
150 g oliwek zielonych
2 łyżeczki cukru, niewielka ilość soli, pieprz
Przepis:
Na patelni smażymy cebulkę z czosnkiem dodajemy do tego mięso mielone oraz przyprawy kiedy nasze mięsko już będzie dobrze zarumienione dodajemy pokrojone chorizo smażymy jeszcze 5 min następnie mięsko mieszamy z wcześniej ugotowaną pszenicą. Mięskiem nadziewamy wcześniej sparzone liście młodej kapusty*. Liście zawijamy na tak zwaną kopertę smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 C.
Gotowe gołąbki układamy na talerzu, polewamy sosem i smakujemy :)
Przepis:
Na patelni smażymy cebulkę z czosnkiem dodajemy do tego mięso mielone oraz przyprawy kiedy nasze mięsko już będzie dobrze zarumienione dodajemy pokrojone chorizo smażymy jeszcze 5 min następnie mięsko mieszamy z wcześniej ugotowaną pszenicą. Mięskiem nadziewamy wcześniej sparzone liście młodej kapusty*. Liście zawijamy na tak zwaną kopertę smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 C.
Gotowe gołąbki układamy na talerzu, polewamy sosem i smakujemy :)
*jak sparzyć liście kapusty? W tym celu wykonałam telefon alarmowy do mamy, tak... mamy najlepiej wiedzą jak takie rzeczy się robi, a więc... Wycinamy bardzo głęboko, głęboko korzeń kapusty i tak przygotowaną wkładamy do garnka z lekko bulgotającą wodą i gotujemy przez ok. 30-40 min. Następnie widelcem sprawdzamy czy liście łatwo odchodzą, można zrobić to na raty tzn wpierw zdjąć pierwsze 4 warstwy liści i włożyć kapustę z powrotem do garnka i za 10 min ponownie zdjąć kilka warstw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz