
To jest niebo.... wakacje, truskawki i taka tarta....
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g serka mascarpone
200 g truskawek
1 banan
1 białko
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
czekolada mleczna
Przepis:
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia tarty, następnie przy pomocy grochu lub folii aluminiowej obciążamy spód aby ciasto zachowało odpowiednią formę. Pieczemy je w temp. 180C przez 25 min, a następnie smarujemy spód białkiem i pieczemy jeszcze 5 min.
Serek Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i żółtkiem. Truskawki myjemy i kroimy. Banan przechodzi podobny proces :)
Na gotowe ciasto, już trochę schłodzone,
tarkujemy czekoladę mleczną,
następnie ...
warstwa kremu,
warstwa bananów,
warstwa kremu,
warstwa truskawek,
warstwa tarkowanej czekolady.
Ciasto wkładamy na 2h do lodówki, aby mascarpone nabrało zwięzłej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz