poniedziałek, 24 czerwca 2013

Krem pomidorowy z kulkami mozzarelli

Bernard powiedział, że to jest zupka - którą mam na stałe wprowadzić do obiegu, niczym schabowy w wielu polskich domach :)

Jak to ze mną bywa - zrobienie zupki jest całkowicie bezbolesne :)

Składniki:
2 puszki obranych pomidorów
5 pomidorów sparzonych, bez skórki,
1 koncentrat pomidorowy
 2 średnie cebule
kulki mozzarelli
świeża bazylia
sól, pieprz, chili
creme fresh
bulion 1l
masło lub oliwa z oliwek

Przepis:
Cebulkę kroimy i dusimy na maśle,  na patelni, kiedy zmięknie dodajemy wcześniej sparzone, świeże pomidorki - pokrojone w ćwiartki.
W garnuszku gotujemy bulion (odlewamy połowę do kubka i dodajemy później aby uzyskać pożądaną konsystencję kremu), dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, przyprawy i zawartość patelni.
Całość gotujemy jeszcze 10 min, a następnie blenderujemy zupkę na gładka masę. Jeśli jest za gęsta dodajemy trochę bulionu.
Krem nalewamy do talerzy, dodajemy kulki mozzarelli i polewamy creme fresh.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz