Bernard powiedział, że to jest zupka - którą mam na stałe wprowadzić do obiegu, niczym schabowy w wielu polskich domach :)Jak to ze mną bywa - zrobienie zupki jest całkowicie bezbolesne :)
Składniki:
2 puszki obranych pomidorów
5 pomidorów sparzonych, bez skórki,
1 koncentrat pomidorowy
2 średnie cebule
kulki mozzarelli
świeża bazylia
sól, pieprz, chili
creme fresh
bulion 1l
masło lub oliwa z oliwek
Przepis:
Cebulkę kroimy i dusimy na maśle, na patelni, kiedy zmięknie dodajemy wcześniej sparzone, świeże pomidorki - pokrojone w ćwiartki.
W garnuszku gotujemy bulion (odlewamy połowę do kubka i dodajemy później aby uzyskać pożądaną konsystencję kremu), dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, przyprawy i zawartość patelni.
Całość gotujemy jeszcze 10 min, a następnie blenderujemy zupkę na gładka masę. Jeśli jest za gęsta dodajemy trochę bulionu.
Krem nalewamy do talerzy, dodajemy kulki mozzarelli i polewamy creme fresh.
Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz