Składniki:
6 plasterków schabu
200 g kefiru
dużo rozmarynu
oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
parmezan
tymianek
oraz ziemniaczki
Przepis:
Mięsko myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem. Polewamy całość 4 łyżeczkami oliwy i 200 g kefiru. Wszystko bełtamy bełtamy i odstawiamy na 30 min do lodówki.
po 20 minutach możemy zacząć obierać ziemniaczki, pokroić je w w miarę drobne talarki (szybciej się upieką, moje talarki na zdjęciu są nadal trochę za duże) Ziemniaczki polać oliwą z oliwek, posolić, dodać do nich ziół i wymieszać wszystko razem w brytfance.
Gotowe mięsko posypujemy z każdej strony parmezanem i układamy między ziemniakami w brytfance. Całość jeszcze posypujemy odrobiną parmezanu, żeby ładnie się zapiekło.
Pieczemy ok. 30 - 40 min w temp. 190 C
Gotowe danie podajemy z kefirem, który fantastycznie podkreśla smak mięska i ziemniaczków
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz