czwartek, 21 marca 2013

Pieczony schab w kefirze i rozmarynie

Ten typ tak ma... patrzę na zawartość lodówki mieszam w główce co z tego można zrobić i fiku miku powstaje trala la la takie oto coś:

Składniki:

6 plasterków schabu
200 g kefiru
dużo rozmarynu
oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
parmezan
tymianek
oraz ziemniaczki

Przepis:

Mięsko myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem. Polewamy całość 4 łyżeczkami oliwy i 200 g kefiru. Wszystko bełtamy bełtamy i odstawiamy na 30 min do lodówki.
....
po 20 minutach możemy zacząć obierać ziemniaczki, pokroić je w w miarę drobne talarki (szybciej się upieką, moje talarki na zdjęciu są nadal trochę za duże) Ziemniaczki polać oliwą z oliwek, posolić, dodać do nich ziół i wymieszać wszystko razem w brytfance.

Gotowe mięsko posypujemy z każdej strony parmezanem i układamy między ziemniakami w brytfance. Całość jeszcze posypujemy odrobiną parmezanu, żeby ładnie się zapiekło.

Pieczemy ok. 30 - 40 min w temp. 190 C

Gotowe danie podajemy z kefirem, który fantastycznie podkreśla smak mięska i ziemniaczków

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz