8 marchewek
włoszczyzna (por, seler, pietruszka)
zielona pietruszka
przyprawy (sos sojowy, sól, pieprz)
kostka rosołowa
masło!
grzanki
cebula
Przepis:
Cebulę szklimy na patelni. Następnie obieramy marchewki i kroimy je na plasterki. Dusimy, smażymy je na patelni z cebulką i dużą ilością masła! Bo masło to smaku moc! Zostawiamy je na jakieś 15 min pod pokrywką.
W tym czasie robimy bulion. Czyli 2 l wody, włoszczyzna i kostka. Gotowy wywar dzielimy. 1 litr bulionu odlewamy do naczynia obok, drugi litr zostawiamy w garnuszku, do którego dodajemy naszą marchew. Całość ma się jeszcze gotować przez 20 min.
Następnie blenderujemy zupkę i w razie potrzeby dodajemy po 1/2 kubka bulionu, który odstawiliśmy. Naszym celem jest otrzymanie kremowej konsystencji.
Do zupy dodajemy grzanki i posypujemy ją zielona pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz