niedziela, 14 października 2012

Zupa marchewkowa - krem

Składniki:

8 marchewek
włoszczyzna (por, seler, pietruszka)
zielona pietruszka
przyprawy (sos sojowy, sól, pieprz)
kostka rosołowa
masło!
grzanki
cebula

Przepis:


Cebulę szklimy na patelni. Następnie  obieramy marchewki i kroimy je na plasterki. Dusimy, smażymy je na patelni z cebulką i dużą ilością masła! Bo masło to smaku moc! Zostawiamy je na jakieś 15 min pod pokrywką.

W tym czasie robimy bulion. Czyli 2 l wody, włoszczyzna i kostka. Gotowy wywar dzielimy. 1 litr bulionu odlewamy do naczynia obok, drugi litr zostawiamy w garnuszku, do którego dodajemy naszą marchew. Całość ma się jeszcze gotować przez 20 min. 
Następnie blenderujemy zupkę i w razie potrzeby dodajemy po 1/2 kubka bulionu, który odstawiliśmy. Naszym celem jest otrzymanie kremowej konsystencji.

Do zupy dodajemy grzanki i posypujemy ją zielona pietruszką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz