niedziela, 14 października 2012

Faszerowane bakłażany i cukinie

 Mamy jesień.... A co się z tym wiąże dużo cukinii i bakłażanów na półkach w sklepach. Należy zrobić z nich użytek!


Składniki:
2 bakłażany
2 cukinie
mięso mielone 0.5kg
koncentrat pomidorowy
przecier pomidorowy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy - sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
ser tarkowany
Sos beszamelowy:
masło 50g
mleko
mąka tortowa
gałka muszkatołowa

Przepis:
Zaczynamy od wycinania miąższu naszych warzywek. Najłatwiej będzie tego dokonać przy pomocy łyżki. Miąższ kroimy w kostkę i  odkładamy na bok, jako że przyda nam się do mięska.

Nastawiamy piekarnik na 200 C

Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mięsko mielone (najlepiej z łopatki) i smażymy przez ok. 7 min, w międzyczasie przyprawiając.
Do podsmażonego mięsa dodajemy siekane warzywa i dusimy je pod pokrywką przez 5 min.
Na koniec dodajemy przecier i koncentrat. Próbujemy nasz farsz i ewentualnie doprawiamy wg. uznania.
Sos beszamelowy:
Do tego będzie nam potrzebny mały rondelek, w którym rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do niego mąkę (ok. 3 łyżek) i mieszamy energicznie. Stopniowo dolewamy mleko, aż uzyskamy gładką - budyniową konsystencję. Doprawiamy łyżeczką gałki.

Nasze wydrążone cukinie i/albo bakłażany nadziewamy farszem, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serkiem.



Voila! O to efekt końcowy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz