środa, 6 stycznia 2016

Wegańskie masala z ciecierzycą i mleczkiem kokosowym


Przepis inspirowany z blogu wegannerd.blogspot.com

Składniki:
200 g ciecierzycy
2 puszki pomidorów
1 cebula
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1 łyżeczka kozieradki
2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki czarnuszki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka brązowego cukru
świeża kolendra lub pietruszka
połowa puszki mleka kokosowego
sól
olej

Podawaj z czerwonym ryżem, ryżem basmati lub dobrym pieczywkiem

Przepis:
Ciecierzycę namocz na noc w wodzie. Następnego dnia gotuj ją przez 1,5 godz., soląc wodę dopiero pod koniec gotowania. Cebulę obierz i posiekaj. W moździerzu zgnieć kozieradkę z kminem rzymskim.  Na patelni z olejem smaż przyprawy: masalę, cynamon, kumin, kozieradkę,  imbir i czosnek oraz pieprz cayenne. Mieszaj i podsmażaj przez około 2 minuty, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż około 5 minut na małym ogniu. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i wymieszaj ją z przyprawami. Dodaj pomidory. Mieszaj od czasu do czasu niech sos lekko straci na objętości. Na koniec zblenderuj delikatnie sos, aby połowa ciecierzycy była w całości, a druga połowa była gładką masą. Na koniec dodaj czarnuszkę, cukier i sól oraz posyp natką lub kolendrą. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz