poniedziałek, 31 marca 2014

Zupa owocowa z zacierką


To jest przepis mojej babci, która zawsze przygotowywała zupkę owocową, gdy wiedziała, że przyjdą do niej ukochane wnusie. 
Tak zwane smaki dzieciństwa :)


Składniki:

1,5 l wody
cukier (wg uznania)
250 g owoców (truskawki, wiśnie, jabłka, śliwki - mrożone lub świeże)
mąka
śmietana

Przepis:

Do gotującej się wody dodajemy owoce i cukier. Gotują się ok 15 min, następnie w talerzyku obok robimy zacierkę. Czyli mąkę mieszamy z wodą, w sposób aby zrobiła się z tego kleista masa z której rozdzielamy małe elementy ciasta, które wrzucamy do wrzątku (jak widać na załączonym obrazku). Zacierka gotuje się jeszcze 10 min i możemy serwować zupkę ze śmietaną.

Ja osobiście najbardziej lubię tą zupkę na zimno.

Niam niam niam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz