czwartek, 29 sierpnia 2013

Babka ziemniaczana

A dzisiaj taka regionalna kuchnia :) Ach te moje podlaskie korzenie...

Składniki:

2,5 kg ziemniaków
0,5 kg boczku (wędzony bądź surowy)
1 cebula
pieprz
sól
2 ząbki czosnku
2 jajka


 Przepis:

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy do niej następnie pokrojony w kostkę boczek.

Tym czasem...obieramy dużo, dużo ziemniaków :)

ścieramy je na tarce, na drobnych oczkach (ja użyłam w tym celu magiczną szatkownice brauna, polecam :))

Mieszamy w dużej misce starte ziemniaki, boczek, jajka i przyprawy.

Pamiętajcie wędzony boczek wiąże się z tym, że dodajemy mało soli do babki, surowy boczek wymaga jej trochę więcej.

Babkę przekładamy na nasmarowaną olejem blaszkę i pieczemy ok. 100 min. w temp 160-170C

Babka najlepiej smakuje z kefirem i ogórkiem małosolnym :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz